Powered By Blogger

zaterdag 10 januari 2015

Charlie Hebdo - "So called friends"

Zaterdag 10 januari – 3 dagen na de aanslag op Charlie Hebdo.

Cartoonist Bernard Holtrop zegt in de Volkskrant over de vele mensen die zich nu “Charlie” noemen: "Daar moet ik om lachen”, en even later, in nog sterker bewoordingen: "Wij kotsen op al die mensen die nu ineens zeggen dat ze onze vrienden zijn".

De cartoonist die ook voor Charlie Hebdo werkt, richt zich vooral tegen de vele staatshoofden en hoogwaardigheidsbekleders, het “establishment” -het voornaamste doelwit van het weekblad-, die zich nu tot vrienden van het weekblad verklaren. En al zijn de woorden misschien zeer scherp, maar de oprechtheid van een vriendschapsbetuiging van bijvoorbeeld Vladimir Poetin in deze kan toch zeer betwijfeld worden.


Zoals reeds eerder in deze blog gesteld, deze aanslag moet in zijn ware proportie worden gezien: 12 mensen zijn gedood, door 3 koelbloedige moordenaars. Het is een teken van warme medemenselijkheid dat heel de wereld even stilstond om de aanslag te veroordelen in de scherpste bewoordingen. Het is een positief signaal aan de burgers dat alles werd gedaan om de daders en hun handlangers op te sporen en te vatten. Al valt het dramatische verloop van de actie diep te betreuren: weerom vielen verscheidene slachtoffers, onder wie de daders en hun handlangers maar ook onschuldige burgers en politiemensen.

We mogen echter de positieve reactie niet laten verzanden in onoprechtheid. Een mens die in alle sereniteit op straat komt als steunbetuiging aan het leed van een medemens is een veel sterker signaal, dan een onderwerp van menig spottend cartoon als Vladimir Poetin, die zich tot vriend verklaart van zijn bespotters. Zulke onoprechtheid kan op haar beurt beschouwd worden als een bespotting, een poging om “in een goed blaadje” te komen. 

Bernard Holtrops woorden, zo bekeken, kunnen niet scherp genoeg zijn.

De slachtoffers dienen betreurd, niet gepolitiseerd. Zij zijn niet de martelaren, die hun moordenaars wilden zijn. Zij zijn medemensen ten prooi gevallen aan brutale moordenaars. Hun nabestaanden verdienen onze steun als medemensen. Het gebeurde moet niet gepolitiseerd worden en opgeblazen tot we ons weer op de drempel van een “war on terror” bevinden. Het niet zo verre verleden heeft ons al getoond waartoe dat leidt, wie daar beter van wordt; gesteld dat het al ergens naartoe leidt, dat er al iemand beter van wordt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten