Powered By Blogger

vrijdag 9 januari 2015

Sluikstorten in Gent: een probleem van ons allemaal

Vrijdag 9 januari 2015 – Sluikstorten blijft een probleem in Gent.

Als inwoner van Gent heb je deze kop niet nodig om te beseffen dat dit de realiteit is.

Het sluikstorten in Gent is al jaren een probleem, en, zo meldt ons dus nu het internet, 2014 was jammer genoeg geen uitzondering, maar een dieptepunt.
Iedereen die buiten het historische stadscentrum van de stad verkeert, zal het met me eens zijn: waar je ook kijkt, overal zie je wel zwerfvuil: papiertjes, blikjes, zakjes met inhoud, .... En parken, pleintjes en parkings hebben blijkbaar een tweede bestemming gekregen als stortplaats.

Ivago, de afvalverwerkingsmaatschappij in de regio Gent, is er dagelijks mee bezig zo klinkt het, maar gaat niet op eigen initiatief de vervuiling van het openbaar domein opruimen. Dit gebeurt enkel na melding.

Voorgaande richt dus de aandacht op twee belangrijke punten: het basisprobleem van het sluikstorten en de passieve houding van Ivago ten opzichte van dit probleem.


Het basisprobleem is eigenlijk onbegrijpelijk. Gezien het probleem zich niet uitsluitend maar toch vooral situeert buiten het historische stadscentrum, mogen we aannemen dat het hier niet gaat over vervuiling door toeristen en dagjesmensen van buiten onze stad. Dus moeten we aannemen dat het hier gaat over een probleem veroorzaakt door de bewoners zelf. Het gaat hier om mensen die hun eigen buurt laten verworden tot een stortplaats en de aanblik van hun omgeving laten verloederen, en daarmee ook onze stad minder aantrekkelijk maken voor hun medemensen, bewoners, bezoekers en toeristen.

Opvallend is dat vele “officieuze” stortplaatsen zich bevinden rondom plaatsen waar “officieel” afval mag worden achtergelaten, of bij plaatsen die goederen ter recyclage of wederverkoop aanvaarden.

Dagelijks ga ik met mijn hondje Lenka wandelen en dagelijks passeer ik dus ook de stoffelijke resten van dit afvalprobleem. Ik wandel langs overvolle vuilbakken, opgesteld langs de openbare weg, waarrond de grond al wekenlang bezaaid is met blikjes, zakjes, .... De afvalberg rondom de vuilbak moet al vele malen groter zijn dan de inhoud van de vuilbak zelf. Dit is een “officiële” vuilbak, langs de openbare weg, in het publieke domein. Het tijdig ledigen van deze vuilbakken door de bevoegde diensten zou al een gedeeltelijke oplossing voor het probleem kunnen bieden.

Op mijn wandelingen passeer ik ook langs de Kringwinkel, waar tweedehandsspullen gratis kunnen worden aangeboden zodat ze kunnen worden gerecycleerd en weer verkocht. Zelden biedt de grond voor de gesloten poorten niet de aanblik van een vuilnisbelt. Kleren, speelgoed, boeken, of afval achtergelaten 5 meter voor de deur, naast de kledingcontainer. Waarom gaan de mensen geen 10 stappen verder? Waarom gooien ze de kleren niet in de kledingcontainer?

Het mag blijken dat de mentaliteit van de mensen hierin de grootste factor is. Sommige mensen schijnen niet te begrijpen dat “het openbaar domein” ook hun domein, hun leefwereld is. Achtergestelde buurten zijn niet enkel de verantwoordelijkheid van de overheden, maar evenzeer van de buurtbewoners. Het spreekwoord “voor zijn eigen deur vegen” is hier maar al te waar.

De passieve houding van Ivago in dit probleem is verwarrend. Het sluikstorten in Gent is intussen wellicht uitgegroeid tot proporties die geen actieve aanpak meer toelaten. Het is dweilen met de kraan open.  Maar het zou misschien al een begin van oplossing bieden als de officiële stortplaatsen, met name de vuilbakken in het “openbare domein”, tijdig zouden geledigd worden. Als de mensen hierdoor de kans zouden krijgen hun vuilnis en afval reglementair kwijt te raken, dan zou de neiging om te gaan sluikstorten misschien verminderen.

En laat ons duidelijk zijn, Ivago doet schitterend werk op het vlak van huis-aan-huis afvalophaling, of dienstverlening in de containerparken. Voorgaande wil dit zeker niet ontkennen of minimaliseren. Ik wil enkel duiden op een punt waar Ivago in de oplossing van het probleem van het sluikstorten ook een rol kan en moet spelen.


Dus, Gentenaren, verzamel uw afval en vuilnis zoals het hoort en laat uw buurt niet verpesten door sluikstorten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten