Powered By Blogger

maandag 12 januari 2015

Rwanda: Mijnheer De Croo, hou het in de gaten.

Afgelopen week waren de federale ministers De Croo en Reynders op bezoek in Rwanda. Hoewel de Belgische regering besliste 40 miljoen Euro ontwikkelingshulp niet toe te kennen, vonden beide ministers een warm welkom in Rwanda.

De nieuwsberichten achteraf klonken erg positief. President Kagame zou met België “een permanente dialoog” willen opzetten.

De Rwandese president verliest 40 miljoen Euro aan ontwikkelingssteun, maar toch waren de relaties tussen België en Rwanda de laatste jaren nooit beter. Ik heb hier mijn bedenkingen bij.


Er is de verslaggeving in de Rwandese kranten (bijvoorbeeld: http://www.newtimes.co.rw/section/article/2015-01-09/184804/ ). Hierin ligt de nadruk niet zozeer, al wordt het wel vermeld, de toenadering op politiek vlak en het opzetten van een permanente dialoog, maar wel op de toezeggingen vanwege België op verbeterde handelsbetrekkingen en het binnenhalen van meer Belgische investeringen.

Gaat het hier om een variant van het spreekwoord: "Geef een mens een vis en je voedt hem voor een dag. Leer hem vissen en hij heeft voor de rest van zijn leven te eten."? Of is dit een manier om op een beleefde manier te zeggen: 
“Je mag je magere 40 miljoen houden, wij gaan voor het grote geld” ... en zonder inmenging van de Belgische staat.

Want laten we niet vergeten: de Belgische ontwikkelingshulp komt niet zonder voorwaarden. België stelt eisen op het vlak van persvrijheid en mensenrechten. Als een land als Rwanda 40 miljoen Euro aan steun met de glimlach wegwuift, welke geheimen verbergt het dan in zijn donkere hart?

Elke medaille heeft twee kanten, en je moet het verhaal van beide partijen horen. Deze gemeenplaatsen hebben in de Rwandese context zeker hun betekenis. Mijnheer De Croo, hou het in de gaten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten