Powered By Blogger

dinsdag 20 januari 2015

« Brave little Belgium» of «Het zal je kind maar zijn»

De terreurdreiging heeft ons landje goed in de ban. De voorbije dagen verschenen er zwaarbewapende wachtposten aan politiekazernes, en andere potentiële doelwitten van terreurdaden, schooluitstappen naar onze hoofdstad werden afgelast. Heeft de terreur het gewonnen?

In 2014, werden we, naar aanleiding van de honderdste verjaardag van het begin van de eerste wereldoorlog, weer even “Brave little Belgium”, het kleine landje dat zich in 1914 moedig teweerstelde tegen de Germaanse horden. “Flanders fields” werden weer even de velden van eer waar onze voorvaderen met de moed der wanhoop streden voor hun vaderland.

Waar is deze moed gebleven na de aanslagen en gewelddaden in Parijs en omstreken?

Verscheidene scholen hebben de voorbije week laten weten schooluitstappen naar onze hoofdstad niet te laten doorgaan omwille van de terreurdreiging.

Natuurlijk zijn de scholen verantwoordelijk voor het welzijn en de veiligheid van de kinderen aan hen toevertrouwd. Natuurlijk zijn de gevolgen zeer ernstig als er inderdaad een aanslag zou plaatsvinden. Maar moet de kinderen een onveiligheidsgevoel worden aangepraat omwille van deze mogelijkheid? Moeten de kinderen wantrouwig tegenover de buitenwereld worden gemaakt, want iemand van “de mensen daarbuiten” zou het wel eens op jou gemunt kunnen hebben?

Ik denk dat dit een zeer verkeerd signaal is aan onze jonge generatie. Onze samenleving is nu eenmaal pluralistisch in al zijn aspecten. Onze kinderen moet geleerd worden om te gaan met de multiculturele samenleving in al zijn kleuren, met al zijn politieke, sociale en godsdienstige variaties. Onze kinderen moeten de kans krijgen hun land te ontdekken. Dat is de taak van onze school en bij uitbreiding van al diegenen die instaan voor de opvoeding van onze jongeren.
De school mag zich niet angstig terugplooien binnen de eigen muren, zich verschuilend achter “Het zal je kind maar zijn, wij willen het niet op ons geweten hebben” en zo een klein, doch belangrijk deel van haar taak naast zich neer leggen.

De verdediging van het grondgebied en zijn bewoners is een kerntaak van de overheid. Met de acties in Verviers, en de daaraan gerelateerde huiszoekingen hebben de politie en geheime diensten al bewezen hun verantwoordelijkheden in deze zeer ernstig te nemen.

Door de verhoging van het alarmpeil heeft de regering ook meer armslag gekregen om meer middelen en mensen vrij te maken voor bewakingsopdrachten.

Door de ontplooiing van militaire eenheden ter bewaking van “terrorisme-gevoelige” locaties, geeft de regering aan de dreiging ernstig te nemen, maar zeker ook bereid te zijn haar verantwoordelijkheid te nemen om de burgers veilig te stellen.

Her en der doken polls op die polsten naar de publieke opinie over het inzetten van militairen in het straatbeeld: “voor of tegen?”. Het lijkt mij dat het “tegen” antwoord absurd is: jarenlang doet men lacherig over het Belgische leger, maakt men grapjes over “de verveling” die zou heersen binnen het Belgische leger, en wanneer deze mensen dan worden ingezet om één van hun basistaken uit te voeren, zou men “tegen” zijn.

Het “tegen” antwoord zou natuurlijk kunnen ingegeven zijn door angst. Het militaire “machtsvertoon” –vooralsnog zullen de ingezette militairen enkel statische bewakingsopdrachten uitvoeren, dus het machtsvertoon is zeer relatief- zou kunnen gezien worden als een uitdaging aan de terroristen. Maar deze redenering zet de wereld volledig op zijn kop. Zonder dreiging zou er geen reden zijn om een meer zichtbare verdedigingslijn op te werpen.

Een tweede argument om “tegen” te zijn, zou het kostenplaatje van deze operatie kunnen zijn. De militairen en politiemensen die nu extra ingezet worden, vertegenwoordigen natuurlijk een aanzienlijke bijkomende kost in de begroting. En de Belgische begroting is altijd wel voer voor discussie. Ook hier mogen we echter niet vergeten dat het een kerntaak van de overheid is haar bevolking en grondgebied te vrijwaren en te beschermen.


Dus, “Brave little Belgium” hervindt Uw veelgeprezen moed, laat Uw kinderen opgroeien als open en sterke persoonlijkheden. Vadertje Staat waakt.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten